Släkten får jobb på Värnamo kommun

Feriejobben Värnamo kommun tillsätts godtyckligt och inte sällan är det barn till de som jobbar i kommunen som får de åtråvärda ferieplatserna.
Det hävdar två tonårsmammor som granskat hur tillsättningen av feriejobben går till i Värnamo. En av föräldrarna är Jannie Hjortstam. Det var efter att hennes tre söner gång på gång fick nej från kommunen som hon tillsammans med en annan mamma började undersöka saken. Och de fann en rad konstigheter: Flera ungdomar har fått sommarjobb i Värnamo kommun utan att ens ha sökt, bland annat på Tekniska förvaltningen, Fritidsförvaltningen och Finnvedens Gymnasium. Andra har fått två jobb inom kommunen, både ett ordinarie semestervikariat och ett feriearbete - trots att syftet med feriearbeten är att bereda jobb till dom som inte lyckats få något annat. Av dom 304 sökanden har 90 ett utlandsklingade namn. Men bara 13 av dessa har fått jobb. Även när det gäller kön är fördelningen sned. Socialförvaltningern har valt att bara ge två pojkar jobb, trots att det fanns 34 manliga sökande till de 26 platserna. Det har också visat sig att det är en klar fördel att ha en släktning som jobbar på kommunen. På räddningstjänsten gick en sommar samtliga tre platser till barn till de anställda, bland annat till personalchefens egen son.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".