EU-enkät i Jönköping sågas av professor

Kampanjen Ja till Euron presenterade idag en enkätundersökning där man frågat Jönköpingsbor om deras inställning EU, nu inför folkomröstningen om EMU. Resultatet visar att en stor majoritet är positiva till EU men enkäten sågas av professor i media- och kommunikationsvetenskap.
Enkätundersökningen som gjorts av kampanjen Ja till Euron och föreningen Jorå-studenter har besvarats av 196 personer i Jönköping idag. Lars-Åke Engblom, professor i media-och kommunikationsvetenskap på högskolan i Jönköping, tycker att frågorna är ställda på ett sådant sätt att svaren är givna, oavsett vad man tycker om EU-samarbetet. De fyra första frågorna gör, enligt Engblom, att man blir positivt inställd till EU och när den viktigaste och sista frågan sedan kommer: Skulle du vilja att Sverige lämnar det Europeiska samarbetet så är det givet att en majoritet säger nej och det gjorde de också i undersökningen. Men hade den frågan ställts först hade kanske fler svarat ja menar Engblom. Den här typen av enkäter finns på både ja och nej sidan inför folkomröstningen om EMU, säger Engblom. Daniel Långström, kampanjledare för Ja till euron i länet, tycker inte att det är något fel med enkäten och han är nöjd med enkätsvaren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".