Lyxbilskuppen

Åklagare får hård kritik

Han lade ner den omfattande förundersökningen om lyxbilskuppen efter bara två dagar.
– Chockerande, säger brottsoffret.

Åklagare Anders Brokelind i Jönköping får nu hård kritik efter att han lagt ner utredningen om den spektakulära lyxbilskuppen efter bara två dagar.

Kritiken kommer från såväl åklagare som från offret själv. Företagaren Niklas Petersson i Jönköping riskerar nu att förlora flera miljoner.

– Det är helt chockerande att han kan göra det när det är solklart att det är yrkeskriminella som har varit och stulit bilarna för mig. För mig blir det här en stor ekonomisk förlust. Det handlar om mellan tre och fyra miljoner kronor, säger Niklas Petersson.

Den har kallats Lyxbilskuppen, en kupp som inträffade för drygt ett år sen där jönköpingsföretgaren Nicklas Petterson menar att han utsatts för en synnerligen fräck stöld där inte minde än 15 lyxbilar och två motorcyklar stals.

Kuppen ledde till en mycket omfattande polisutredning. Sedan i november har två åklagare med Bengt Svensson i spetsen försökt utreda vad som egentligen hände.

– Jag ansåg att det skulle gå att styrka brott där och att man  skulle kunna leda det här till åtal, säger Bengt Svensson.

Men han och hans kollega fick aldrig slutföra arbetet. I samband med den omorganisation som gjorts inom åklagarväsendet, så tvingades Bengt Svensson släppa fallet. Istället lämnades ärendet över till åklagare Anders Brokelind.

Det var ett minst sagt omfattande fall som hamnade på Brokelinds bord. Mellan 14 och 15 pärmar med handlingar som enligt Bengt Svensson bevisade att Niklas Svensson blivit beslulen på bilar och motorcyklar för flera miljoner kronor. Men Anders Brokelind har en helt annan bild.

– Man måste ju sätta ner foten. Det är ju så, säger Anders Brokelind.

Även om det bara tog två dagar för honom att gå igenom handlingarna, och att han inte hann gå igenom alla sidor i förundersökningen, så känner han sig övertygad om att det var rätt beslut att lägga ner ärendet.

Olustigt, tycker Bengt Svensson, åklagaren som anser att det går att styrka brott.

– Ja, och det är ju så att båda kan inte ha rätt i alla fall och jag kan bara svara för hur jag har resonerat. Jag har tänkt igenom det mesta där ganska noga, säger Bengt Svensson.

Reporter David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".