Antalet självmord ökar i länet

I nuläget visar statistiken 25 fall där polisen klart har konstaterat självmord. Det är en ökning med nästan 50 procent jämfört med förra året.
Under året har det skett flera dramatiska självmord. Vid minst tre tillfällen har personer hoppat ned på rälsen framför tåget, och vid ett annat tillfälle tog en person livet av sig genom att med flit köra in i en mötande långtradare. Men mörkertalet är stort. Det kan ta tid innan polisen konstaterar om ett dödsfall är ett självmord, och många självmord upptäcks dessutom aldrig - exempelvis misstänker polisen i bland självmord vid vissa singelolyckor i trafiken, utan att man har bevis för att kunna fastslå det säkert. Margit Ferm från Jönköping, är ordförande i SPES, som är en nationell förening för anhöriga till personer som begått självmord. Hon menar att samhället måste ta självmorden på större allvar, självmord är trots allt den vanligaste dödsorsaken i Sverige i åldersgruppen 15 till 44 år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".