MC-gänget Bandidos uppges vara inblandade i bilkuppen. Foto: Scanpix

Misstankar mot MC-gäng i lyxbilskuppen

Flera av de personer som var misstänkta i lyxbilskuppen i Jönköping har kopplingar till det kriminella MC-gänget Bandidos. Det kan Nyheterna avslöja. Trots det lade åklagaren ned utredningen efter bara två dagar. 

- Jag är inte säker på att alla är medlemmar i Bandidos men jag vet att dem kan misstänkas vara medlemmar i Bandidos, det är helt riktigt, säger kammaråklagare Anders Brokelind som lade ned utredningen.

En av dom huvudmisstänkta jobbade själv på bilfirman i samband med den misstänkta lyxbilskuppen. Enligt ägaren Niklas Pettersson verkade han trevlig och han kunde inte ana att den 30-årige mannen hade ett digert brottsregister.

En dag i januari förra året när ägaren inte själv var på firman försvann 15 lyxbilar och två motorcyklar. Stölden polisanmäldes och under utredningens gång har polisen lyckats beslagta samtliga fordon som försvann.

Men utredningen har också visat sig bli mer komplicerad än så. För 30-åringen som arbetade på bilfirman hävdar att han sålde alla fordon och att köparna också betalade. Ägaren däremot hävdar att han inte fått betalt för en enda av bilarna.

Gemensamt för många av dom påstådda köparna är att de har kopplingar till Bandidos. Det har Nyheterna kunnat bekräfta via flera olika källor.

Ekoåklagare Bengt Svensson och hans kollega arbetade i flera månader med att utreda fallet och de var också mycket nära att väcka åtal mot 30-åringen och de påstådda köparna.

På grund av en omorganisation tog åklagare Anders Brokelind över fallet och efter bara två dagar beslutade han att lägga ned förundersökningen. Då hade han inte ens läst igenom utredningen:

- Man kan inte utreda det mer noggrant, bara för att det påstås att personerna är medlemmar i olika organisationer, säger Anders Brokelind.

Det kan sluta med att de påstådda köparna med Bandidoskoppling får behålla bilarna. Vid sidan av den nerlagda brottsutredningen pågår nämligen en civilrättslig process om vem som ska få de beslagtagna fordonen. Eftersom brottsutredningen är nedlagd tyder mycket på att dom påstådda köparna får lyxbilarna och motorcyklarna.

Det skulle innebära en förlust på flera miljoner för företagaren Nicklas Pettersson.

Läs mer:

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".