Drunkning orsakade brunnsolycka

Dödsorsaken är nu med stor sannolikhet fastställd för de två män, 33 och 34 år gamla, som för en vecka sedan omkom i brunnsolyckan på en gård vid Skede utanför Vetlanda.
Polisen har fått den preliminära obduktionsrapporten och där bedömer man att själva dödsorsaken för de båda männen är drunkning. Men exakt vad som har hänt dessförinnan går inte att fastställa eftersom inga vittnen finns till olyckan. Männen, gårdsägaren och en sprängare, skulle reparera en trasig vattenpump och sprängde därför i brunnen. Både polisen och arbetsmiljöinspektionen har arbetat efter teorin att de båda männen har svimmat av på grund av syrebrist när de klättrat ner i brunnen efter sprängningen, som pressat undan syret. Det slutliga resultatet från obduktionen kan dröja i flera månader. Men Johnny Lindell vid polisen i Vetlanda säger till Nyheterna att eftersom ingenting tyder på något brott så kommer polisen nu att lämna fallet. Inte heller Arbetsmiljöinspektionen kommer att arbeta vidare med olyckan. Inspektionens uppgift är att utreda om man brutit mot några regler och om det finns ett arbetsgivarförhållande. Men eftersom den man som hjälpte gårdsägaren var ensamföretagare så är det inte aktuellt med någon vidare handläggning, det säger Sune Hall vid arbetsmiljöinspektionen i Växjö till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".