Sopproblem efter nyår

Trots att en ny lag från årsskiftet förbjuder kommunerna att lägga brännbara sopor på tippen är det flera kommuner i länet som inte har några alternativ än. De blir nu tvungna att söka dispens från förbudet.
När det gäller hushållssoporna har 10 av länets 13 kommuner avtal om förbränning. Men Jönköping, Nässjö och Habo har inte löst problemet. Och när det gäller industriavfall är det fler kommuner som är illa ute. För från årsskiftet blir man lagbrytare om man inte löst frågan om det brännbara avfallet - eller fått dispens av länsstyrelsen. Och för att få dispens måste man kunna visa att man är på väg att lösa avfallsfrågan på sikt. Förbudet mot att lägga brännbart avfall på deponi - eller tippar - är ett första steg. 2005 får man inte heller lägga organiskt avfall på tippen. Istället ska avfallet ses som en resurs, som kan brännas och ge energi eller rötas till jordförbättringsmedel. Men samtidigt som lagarna skärps så vet myndigheterna att kommunerna inte klarar kraven. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med förbränningsanläggningar. Och även om fler är på gång, bland annat då i Jönköping, dröjer det flera år innan kapaciteten är tillräcklig. Att lagen ändå genomförs är ett sätt att tvinga kommunerna att ändra sin sophantering, säger Li Sundberg på länsstyrelsen till nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista