Stora besparingar krävs i kommunerna. Henrik Jansson (M) är kommunalråd i Mullsjö. Foto: Pernilla Arvidsson/SR

Varsel väntas i länets kommuner

I nästan alla av länets kommuner diskuteras varsel och anställningsstopp.

Det är framförallt minskade skatteintäkter som gör att kommunerna nu måste hitta sätt att spara in pengar.

I Vetlanda kommer man till exempel redan i eftermiddag jobba med budgetberedning för att se hur kommunen ska spara in pengar redan i år. Det säger centerpartistiska kommunalrådet Gunilla Hjelm.  

– Vi ser väldigt allvarligt på detta och vi får diskutera om vi måste varsla. Vi måste se över alla verksamheter. Det kommer att drabba personal på ett eller annat sätt, det tror jag vi kan vara alldeles klara över, säger Gunilla Hjelm.

De ekonomiska prognoserna för länets kommuner är minst sagt dystra. En enkät som Nyheterna gjort till samtliga kommuner visar att de står inför svåra val. Alla måste spara.

Bara tre kommuner säger att de inte överväger varsel eller anställningsstopp. Det är Gislaved, Habo och Värnamo som tror att de kan klara det ekonomiskt svåra läget utan så drastiska åtgärder.

Medan Gnosjö, Vaggeryd och Jönköping reserverar sig. För trots att de varken varslat eller har anställningsstopp så utesluter de ingenting.

I alla de andra kommunerna så prövas varje tjänst som ska återbesättas antingen av en nämnd, kommunstyrelsen eller personalavdelningen.

75 personer har redan varslats om uppsägning i Aneby, Tranås och Eksjö. För samtidigt som elevkullarna minskar, så minskar skatteinkomsterna.

Också Mullsjö drabbas hårt - och där talar det moderata kommunalrådet Henrik Jansson om hur viktigt det är att inte gripas av panik nu när kommunens ekonomi försämras samtidigt som varslen bland företagen duggar tätt.

– Vi som alla andra kommuner just nu är väldigt hårt drabbade och vi måste försöka se till att göra rätt saker här nu och inte gripas av panik, säger Henrik Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".