1 av 2
Kanske blir det av nu. Foto: Vandalorum
2 av 2
Riksdagsman Anders Åkesson (C) ger Vandalorum nytt hopp. Foto: Karin Malmsten/SR

Nytt hopp för Vandalorum

Efter decennier av diskussioner kan konstmuseet Vandalorum i Värnamo nu vara ett steg närmare att bli av. Landets kulturpolitik ska nämligen bli mer lantlig enligt ett nytt förslag.

Det är i en ny kulturutredning som nu är ute på remiss och som ska läggas fram för riksdagen i höst, som det föreslås att inflytandet över kulturen i Sverige ska flyttas från Stockholm ut i landet. Så om kommuner, landsting och andra som sysslar med kultur i Jönköpings län för fram Vandalorum som ett enigt förslag i förhandlingarna med staten om kulturpengar, så ökar möjligheten för Vandalorum i Värnamo.

Det menade centerpartiets kulturpolitiske talesman, riksdagsman Anders Åkesson, när han besökte Värnamo på tisdagen: 

- En av de bärande punkterna i utredningen är att öka det regionala bestämmanderätten och minska den nationella makten över kulturpolitiken, säger Anders Åkesson (C).

Redan har ju både länsstyrelsen, landstinget och Värnamo kommun bidragit med mycket pengar till planerna på det planerade internationella konst- och designcentrumet med nationella samlingar som beräknats kosta uppemot 300 miljoner, så i Jönköpings län är Vandalorum redan prioriterat.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".