1 av 2
Kommuninvånarna kan komma att få stoppa ner mer pengar i kommunernas sparbössor.
2 av 2
Gunilla Hjelm (C), kommunalråd i Vetlanda

Du kan få betala mer

Fler varsel och minskade skatteintäkter. Det är två av förklaringarna till att många kommuner sliter med ekonomin just nu. För några av länets kommuner kan det leda till höjda skatter.

Det kan bli en skattehöjning nästa år i tre av länets kommuner - Sävsjö, Vetlanda och Mullsjö.

De kommunerna utesluter inte att de blir tvungna att höja skatten nu när skatteintäkterna minskar mycket drastiskt i lågkonjunkturen.

– Man måste eventuellt diskutera en inkomsthöjning, men det är inget vi diskuterat ännu säger Henrik Jansson (M) som är kommunalråd i Mullsjö.

Kommunerna får drastiskt lägre skatteinkomster än vad de har räknat med i budgeten för i år och de närmaste åren, visar de senaste skatteprognoserna.

Kan ni tänka er att höja skatten till nästa år (2010)?

Den frågan har nyheterna ställt till alla länets kommuner nu när alla letar efter besparingar.

Svaren visar att ingen kommun ännu planerar för en skattehöjning, men tre av dem utesluter alltså inte att de blir tvungna. Aneby, Gnosjö och Vaggeryd tycker frågan är för tidigt ställd.

Fem av länets 13 kommuner höjde skatten redan till i år och det var Gnosjö, Habo, Gislaved, Jönköping och Nässjö.

De har ett bättre utgångsläge nu i dåliga tider säger centerpartistiska kommunalrådet Gunilla Hjelm i Vetlanda, som inte vågar utesluta en skattehöjning i sin egen kommun.

– Jag tycker vi måste diskutera det också. Jag tror att vi måste få upp alla olika parametrar på bordet och se, både om vi måste spara och om vi måste höja skatten säger Hjelm.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".