Vårdköer har halverats

Antalet patienter som har väntat på läkartid eller operation mer än 90 dar har halverats på ett år. Men det finns fortfarande områden där patienterna tvingas vänta länge.

I januari så hade drygt 1100 länsbor väntat mer än vårdgarantins 90 dagar på att få hjälp från sjukvården. Det är hälften så många som samma månad förra året. En av anledningarna till att köerna minskat är den miljard som regeringen satsat på tillgänglighet och där de landsting som klarar vårdgarantin för minst 80 procent av patienterna får del av pengarna. Jönköpings läns landsting räknar med minst 33 miljoner därifrån.

- Jag är väldigt nöjd, det är bra för medborgarna, säger moderate landstingsrådet Peranders Johansson Peranders Johansson.

Men det finns forfarande patientgrupper som tvingas vänta länge, som de med prostatabesvär, neurologiska symtom och de som hör dåligt. Och de här köerna - de ska kapas med hjälp av privata alternativ. Sen förra veckan kan man gå till en privat öronläkare i Jönköping och i Eksjö finns en privat urologisk mottagning.

Men oppositionen är inte imponerad av alliansens sätt att hantera väntetiderna i vården. Att dom har minskat måste sättas i perspektiv, enligt socialdemokratiska landstingsrådet Anci Magnusson.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".