Olika regler för var 3G-masterna får sättas upp

600 master för 3G-telefoni ska sättas upp bara i Jönköpings län. Men det finns inga gemensamma regler för hur masterna ska placeras.
Varje kommun har sin egen policy och den varierar stort mellan de olika kommunerna. I Jönköpings kommun får t ex inga master placeras i närheten av skolor eller förskolor. Dessutom ska det bara finns en mast på varje plats och hänsyn ska tas till stadsbilden. I Tranås kommun finns det ingen nedskriven policy medan det i Mullsjö råder samma policy som i Jönköping. Nässjö kommun har också liknande direktiv, men har lagt till ett totalförbud för de två mastfria zoner som finns i kommunen. I Gnosjö kommun är regeln att fastighetsägare inom en radie på 500 meter från masten ska informeras skriftligen och liksom i Jönköping och Nässjö så ska planerna kungöras också i tidningen. Den klaraste policyn i landet har nog Trelleborgs kommun i Skåne. Där har byggnadsnämnden beslutat att avslå alla ansökningar om bygglov till 3G-master.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".