Miljardkostnad när miljonprogrammet ska renoveras

Det kommer att kosta många miljarder att renovera miljonprogrammens bostadsområden de närmaste åren. För Råslätt i Jönköping räknar man med en kostnad på flera hundra miljoner kronor bara för stambyten.
Det är Boverket som i en rapport på fredagen varnar för stora kostnader den närmaste 15-20 åren för att byta ut stammar, el och ventilation. Men också balkonger, fönster och fasader kan behöva renoveras. Råslätt utanför Jönköping är ett av de områden som inom några år måste rustas upp. Där finns 2.500 lägenheter byggda under miljonprogramsåren i slutet av 60-talet och Tommy Johannesson som är förvaltningschef på Vätterhem säger till Nyheterna att det kommer att kosta flera hundra miljoner bara för att byta stammar i husen. Totalt räknar Boverket med att renoveringarna kommer att kosta landets bostadföretag mellan 2,5 och 14 miljarder kronor inom en 15-20-årsperiod. Boverket vill nu att bostadsföretagen skattefritt ska få sätta av pengar till de här renoveringarna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".