Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tågsatsningar i länet får vänta

Publicerat tisdag 5 augusti 2003 kl 06.47
Jönköpings län får vänta minst sju år till innan det blir några riktiga satsningar på järnvägen. Det framgår av den plan för framtidens tågsatsningar som Banverket presenterade igår.
Totalt vill Banverket rusta upp landets järnvägar för drygt 101 miljarder kronor fram till 2015. Ändå måste mycket skjutas på framtiden. För Jönköpings län och sträckor som berör länet ligger satsningen på ungefär 2 miljarder kronor. Och vi har hört talas om de flesta projekten förut. Stationsområdet i Mullsjö är inte godtagbart ur trafiksäkerhetssynpunkt, skriver Banverket. Men skjuter på projektet till efter 2010. Ett dubbelspår är nödvändigt mellan centrala Jönköping och Rocksjön för att utveckla tågtrafiken och regionen, konstaterar verket. Det kostar 290 miljoner och blir inte heller av före 2010. På samma sätt väntar man med en upprustning av sträckan Nässjö - Bankeryd som skulle kunna minska restiden. Ombyggnaden av bangården i Värnamo läggs efter 2010, liksom säkrare trafiksystem och höjd hastighet på kust-till-kust-banan och sträckorna från Nässjö och Jönköping till Värnamo. På Södra Stambanan vill Banverket på sikt minska restiden på sträckan Stockholm - Malmö till ner mot tre timmar. Därför vill man bygga ut med nytt signalsystem och höjd hastighet mellan Nässjö och Hässleholm till över 200 km i timman. Och för att minska förseningarna måste man byta ut dåliga ledningar mellan Nässjö o Mjölby.Allt efter 2010. Någon Götalandsbana finns inte med i planerna den här gången heller, även om den nämns som något som kan bli av senare. Också en kombiterminal på Torsvik söder om Jönköping nämns som en satsning för framtiden, men Banverket vill inte ensamt står för kostnaden. Långt bort i fjärran skymtar också en upprustning på sträckan Gripenberg - Mantorp. Men den ligger till och med efter 2015.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".