Många läkemedel säljs i annan form som narkotika på nätet. Nu vill Rikskrim ta reda på varför unga köper dem. foto:Scanpix
LÄNET

Specialfrågor till misstänkta knark-köpare

Ungdomar använder droger i större utsträckning än vad som är känt idag. Det tror Rikskrim som nu gör en enkät om drogvanor i samband med att man förhör misstänkta narkotikaköpare.

Flera hundra narkotika-köpare har avslöjats i den stora razzia som rikskriminalpolisen har gjort. Flera länsbor är misstänkta. De och alla de andra som förhörs kommer få en enkät om sina drogvanor.

- Vi misstänker att unga mår sämre än vi förstår och det här är ett tillfälle att försöka få reda på det, säger Cecilia Fant på Rikskrim.

447 narkotikaköpare är misstänkta efter polisens razzia, tio av dem finns i länet. De misstänkta är unga, de flesta mellan 16 och 25 år. 75 procent av dem är inte kända av polisen sedan tidigare. Därför är det här ett unikt tillfälle att göra en undersökning om droger menar polisen. 

Enkäten är frivillig och får besvaras anonymt. Polisen har tillsammans med folkhälsoinstitutet sammanställt frågorna.

Tillfället för en sådan här enkät är unikt menar Cecilia Fant.

- Det här är en grupp som man aldrig kan nå på samma sätt vid andra mer breda drogundersökningar på skolor och liknande, säger hon.

När svaren har sammanställts och analyserats hoppas Rikskrim att svaren ska kunna hjälpa till i arbetet med ungdomar som hamnar i narkotikamissbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".