Stefan Holmgren valde tidigt bort fordonsindustrin som kund och är glad för det idag. Foto: David Svanberg/SR

Gnosjöföretag valde bort bilindustrin

Samtidigt som många företag i Gnosjöregionen har stora problem i spåren av krisen inom fordonsindustrin så finns det företag som redan innan krisen medvetet valt bort att leverera till fordonsindustrin.

Ett av företagen är Holmgrens plast som ägs av Stefan Holmgren som menar att hans företag klarar sig bättre i krisen tack vare det.

- Det är väl många gångar jag kännt att de som levererar till bilindustrin har en väldigt fin situation och väldigt mycket att göra. I dag är man glad att man inte levererar till bilindustrin.

På Holmgrens plast i Gnosjö ser dom runt 40 anställda till att företaget omsätter runt 100 miljoner kronor. Här tillverkas olika plastprodukter.  Krisen märks, men det är långt ifrån någon katastrof. Enligt vd:n så har bolaget tappat runt 20 procent av sin försäljning sedan krisen slog till.

Inte långt ifrån Holmgrens plast ligger företaget SGV, ett företag som bland annat levererar till Saab. Men här är krisen redan ett faktum. Tidigare i år försattes företaget i konkurs och framtiden för Bengt Kam och hans arbetskamrater är minst sagt oviss.

- Ingen kan muntra upp någon annan. Alla mår dåligt, säger Bengt Kam.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".