Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Defibrillatorer räddar liv på IKEA

Varje år drabbas över 15 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp.  IKEA på A6 har sedan några månader tillbaka defibrillatorer och de har redan räddat liv.

På IKEA i Jönköping har man sedan några månader tillbaka två defibrillatorer eller hjärtstartare.

- Vi vill att våra kunder ska känna sig trygga här och skulle olyckan vara framme vill vi känna så pass utbildade att vi kan ta hand om kunden, säger Marie Olsson, varuhuschef på IKEA i Jönköping.

En defibrillator är en liten maskin som skickar elektroniska impulser till hjärtat och kan vara räddningen vid ett hjärtstopp. På varuhuset i Jönköping finns dom inte synliga utan hänger inne i personalutrymmena. Maskinen kommunicerar hela tiden vad man ska göra och därför är det svårt att göra fel.

Totalt har drygt 40 stycken i personalen fått en heldagsutbildning på maskinen och dessutom grunderna i hjärt- lungräddning och det är en trend som blir vanligare att stora butikskedjor utrustas med defibrillatorer och på IKEA har det redan inträffat olyckor där man plockat fram den orange väskan med hjärtstartaren berättar Marie Olsson.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".