Nu går det uppför för nedförsbackarna

Det har gått bra utför i vinter, då blir det uppåt bland länets slalomklubbar som på många håll upplevt en rekordsäsong.

– Förra året kom vi aldrig igång, men i år kom vi igång den 3:e januari så det har varit en bra säsong säger Lars Olofsson Kjellberg som är ordförande i Valbackens Alpina Förening i Ingatorp.

I helgen stängdes den 370 meter långa Valbacken i Ingatorp efter att ha upplevt sin näst bästa säsong när det gäller antalet besökare under de drygt 40 år backen har funnits berättar ordföranden Kjellberg.

Stora backar som Isaberg och Mullsjö, som drivs affärsmässigt, gläds också över rekordsiffror och där är säsongen långt ifrån slut utan de har fortfarande gott om konstsnö och bra snödjup.

Av de ideellt drivna backarna är det få som räknar antalet besökare, utan de flesta räknar bara dagskassor. Men till exempel Järabacken tror de har haft cirka 5 000 besökare, men hade gärna sett fler eftersom de fortfarande har öppet.

Det Ingatorp har gemensamt med bland annat Kyllåsbacken i Eksäter utanför Skillingaryd, Borgabacken i Alandsryd Värnamo, Högagärdebacken i Sävsjö, Järabacken i Jönköping och Strutsabacken i Huskvarna är att de inte kunde hålla öppet förra säsongen, men att det blir pengar över i år till föreningarna som driver backarna.

Eftersom alla jobbar ideellt, gratis, kan investeringar göras i exempelvis snökanoner och pistmaskiner, till exempel i Ingatorp.

– Vi investerar så mycket pengar vi har råd med för att utveckla backen säger Lars Olofsson Kjellberg.

Karin Malmsten
karin.malmsten@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".