Nydala kloster återigen tomt

Efter närmare 480 år återvände munkarna i somras till Nydala kloster. Men munkarna saknade uppehållstillstånd och tvingades lämna landet.

I somras skrevs historia i Nydala utanför Värnamo. Reformationen och Gustav Vasa fördrev munkarna från klostret - men efter 479 år kunde munkar i juni i fjol komma tillbaka. Tre vietnamesiska munkar skulle starta klostret på nytt och sen skulle munkar från hela världen kunna komma dit och bo och leva. Intresset och glädjen var stor i somras - bara i Östbo-Västbo bor cirka 500 katolska vietnameser. Men munkarna hade bara turistvisum på tre månader - på kommunen trodde man inte att det skulle bli något problem för dom att få uppehållstillstånd - men det blev det.

Problemet nu är regimen i Vietnam. Av någon anledning vill de inte släppa munkarna till Sverige. En av munkarna har under tiden blivit befordrad till viceabbot - och måste stanna kvar i klostret i Vietnam.

Förhandlingar pågår med Vietnam - och i april ska ett möte hållas i Rom. Värnamo kommun får också hjälp av humanitära organisationen Tempelherreordern som har beslutat att hjälpa till för att få munkar från cistercienser-ordern till Nydala. Men om munkarna kan återvända så att klostret får liv igen - det är ändå osäkert.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se
Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista