Jönköping

IKEA varslar 140

Uppdaterad 17.00
Tidigare i dag lämnade IKEA in ytterligare ett stort varsel om uppsägningar för personalen vid lagret på Torsvik utanför Jönköping.

Utöver neddragningarna på Torsvik varslas även 30 personer i Älmhult.

Anledningen är en kombination av effektiviseringar och minskad försäljning. Patrik Elofsson, VD för IKEA i Sverige, säger att företaget är tvunget att anpassa sig till de rådande tiderna:

- Det är ett oerhört tufft beslut att både fatta och lämna, säger han till Nyheterna.

Det är det andra stora varslet IKEA gör under det senaste halvåret - i oktober varslades 70 personer på Torsvik och 30 i Älmhult.

- Det är ett jobbigt besked, som företaget kommer med, säger fackordförande Carina Damberg, även om varslet inte är helt oväntat för henne.

Samtidigt som IKEA:s försäljning inte ökat så mycket som företaget räknat med som en följd av den ekonomiska krisen beror varslet också på att företaget låter fler varor åka direkt från underleverantörerna till varuhuset utan att passera något lager.

Personalen har informerats och nu väntar MBL-förhandlingar mellan företaget och facket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista