Om Tore Patriksson flyttar sparar kommunen pengar. Men han vill inte flytta. Foto: Jimmy Karlsson/SR
nässjö

86-årige Tore tvingas lämna sitt hem

Många är ledsna på Sandsjöviks äldrehem i Norra Sandsjö. De gamla får inte bo kvar eftersom Nässjö kommun kan spara pengar genom att flytta på dem.

Äldreboendet som 86-årige Tore Patriksson nu måste lämna ligger bara några kilometer från barndomshemmet och han kan inte tänka sig att flytta.

- Det känns mycket hårt, jag är ledsen, säger han.

På Tores rum på Sandsjöviks äldrehem har han tavlor med fotografier på sitt piper cub-flygplan som han körde med på 1940-talet, men nu sitter på sin säng och gråter när han tänker på osäkerheten som en flytt skulle innebära.

Bakgrunden till flytten är ett underskott i Nässjö kommuns omsorgsnämnd. 4,3 miljoner kronor gick de back under förra året och ytterligare underskott är att vänta.

Genom att flytta runt på psykiskt sjuka och äldre ska de kunna utnyttja lokalerna mer effektivt och också dra ner på personalkostnader.

Därför ska boendet för tungt psykiskt sjuka, Grindhem i Flisby flytta till Sandsjövik och de 17 äldre som nu bor på Sandsjövik flyttas ut till lediga platser runt om i Nässjö kommun

- Det känns svårt att göra det, men vi är tvungna. Totalt sparar vi mellan 5-5,5 miljoner kronor i minskade kostnader, säger Safes Anders Hansen, ordförande i Nässjö kommuns omsorgsnämnd.

Ett formellt beslut väntas tas av politikerna i kommunen på onsdag nästa vecka.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".