Polisen rycker ut vid ungdomsfester

Det blir allt vanligare att ungdomsfester spårar ur. Den senaste tiden har polisen fått rycka ut flera gången när det kommit objunda till fester och bråkat, förstört och snott saker.

När föräldrarna är borta ordnar ungdomarna gärna fest hemma. Men fester som spårar ur fullständigt och kräver insatser av polisen och ambulansutryckningar har blivit vanligare.
-Jag ordnade en fest och fler och fler frågade om de fick komma, och till slut hade jag ingen koll på hur många det blev totalt, säger Anna Henningsson som går i gymnasiet i Jönköping.
En liten fest med tio personer blir snabbt mer än det dubbla. Och snart kommer gäster som bara vill bråka eller sno saker.
Föräldrafria ungdomsfester är inget nytt, men att objudna personer kommer dit bara för att stjäla blir vanligare, menar polisens informatör Nils-Erik Eriksson.
-Det har blivit fler stölder på de här festerna. Det kan handla om plånböcker, kameror och telefoner.
-Det verkar som om de objudna gästerna har lättar ett få reda på var festerna är, via internet till exempel.
Ida Emanuelsson går också på gymnasiet och hon har varit på fester där bland annat jackor med telefoner och plånböcker i har blivit stulna.
Hon och Anna Henningsson säger att det nästan alltid kommer objudna på fester, och de har varit på fester dit både polis och ambulans har fått komma.
-Många kommer ju bara för att bråka, och polisen och ambulansen fick komma dit, säger de.
För att man inte ska behöva hamna i sådana situationer på fester där man till och med måste ringa polisen finns det flera saker man kan göra. Och det handlar inte om att förbjuda festerna utan istället är det föräldrarna som ska se till att någon har koll på festen så att den inte spårar ur.
-Be grannarna hålla ett öga och tala om att ungdomarna ska ha fest. Bara ungdomarna vet att de har ögonen på sig, säger Nils-Erik Eriksson.

Sara Svensson

sara.svensson@sr.se


Tips

Tips från polisens informatör Nils-Erik Eriksson:
- Stölderna ökar. Är ni medvetna om att det kommit objudna ska ni inte lämna sakerna i ett rum och vara i ett annat. Håll koll på era grejer!
- Sprid inte ut att ni ska ha fest på t.ex internet eller via sms
- Be objudna att gå, eller släpp helst inte in dem. Blir det problem - ring polisen. Att inte gå när man blir ombedd är hemfridsbrott.
- Försök behålla festen i kretsen bland de som ska komma. Sprid inte ut i skolan. 
-Föräldrarna bör göra ungdomarna medvetna om att någon har koll på festen, t.ex en granne.
-Tänk på vad som finns framme, ta bort allt stöldbegärligt.
Tips från Anna & Ida:
-Om du inte vågar be objudna att gå så ta hjälp av andra på festen och be dem gå därifrån.
-Släpp inte in folk du inte känner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista