Johan Wiklund, nöjd professor på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Foto Jimmy Karlsson, SR Jönköping.
Jönköping

Framgång för Handelshögskolan

Internationella Handelshögskolan i Jönköping ligger i absoluta toppen i världen vad det gäller forskning om företagande.

Framgången visar sig när man räknar samman antalet artiklar om entrepenörskap som världens universitet och högskolor fått publicerade i de 25 högst rankade akademiska tidsskrifterna.
Och resultatet är väldigt glädjande, säger professorn Johan Wiklund.
-Jag är väldigt nöjd och glad, och jag känner att jag är en del i detta. Alla andra på skolan ska också vara stolta, säger han.
Internationella Handelshögskolan i Jönköping hamnar på en nionde plats när världens universitet och högskolor rangordnas efter antalet publikationer i vetenskapliga tidsskrifter inom entrepenörskap, alltså företagande. Detta mellan åren 1995-2006.

Harvard ligger etta, följt av universiteten i Nottingham och Warwick. På topp 100 kan man bara hitta tre svenska universitet. Förutom handelshögskolan i Jönköping finns där också Stockholms universitet och Chalmers i Göteborg.

Och det är just antalet publikationer som är viktigt för en professor.
-När man sitter på sin kammare och tänker och skriver är det viktigt att de här sakerna kommer ut och läses av andra, säger Johan Wiklund.
Ett annat mått som är viktigt inom forskningen är det som kallas ”citeringar”
-När andra forskare bygger på de idéer och resultat som du kommit fram till är det viktigt, för då märks det att det du gör betyder någonting.
Två av landets tre mest framgångsrika professorer inom företagande har jobbat i Jönköping.
Per Davidsson var med när högskolan grundades i mitten av nittiotalet, han arbetar nu i Australien. Och Johan arbetar sedan ett år tillbaka i USA.

Och för att skolan ska behålla sin höga internationella status krävs det framtida satsningar, enligt Johan Wiklund.
-Det räcker med två eller tre verkligt lysande stjärnor för de drar med sig de andra.
-Så är man villig att erbjuda bra villkor till några få personer kan man mycket väl behålla den här starka positionen i framtiden, säger Johan Wiklund.

Jimmy Karlsson

jimmy.karlsson@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".