Dålig kvinnorepresentation i Jönköping

Kvinnorna är mycket dåligt representerade i de kommunala bolagens styrelser. En av de kommuner som har sämst representation i landet är Jönköping, där bara 17 procent av ledamöterna i bolagens styrelser är kvinnor.
Jämställdhetsministern har tidigare krävt mer jämställda styrelser i de privata börsbolagen. Men det ser inte mycket bättre ut i de företag som kommunerna äger. Ekot har kartlagt fördelningen av styrelseposter i bolagen hos landets 22 största och 13 minsta kommuner. Totalt rör det sig om över 200 bolag. På nästan 1000 av de 1400 ledamotsstolar vi räknat sitter män, vilket innebär att knappt var tredje ledamot är kvinna. Jönköpings Kommun har en jämställdhetsplan som säger att kommunen ska sträva efter jämn fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män. Ändå är bara 17 procent av styrelseledamöterna i kommunens bolag kvinnor. Centerpartisten Åke Johansson är ordförande för kommunstyrelsen. Hans parti har inte tillsatt en enda styrelsepost med en kvinna. I några få kommuner, Stockholm och Malmö bland annat, sitter kvinnor på upp emot 40 procent av styrelseplatserna, men närmare än så kommer man inte "varannan damernas".
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".