Salmonellasmittat kött hämtades från pizzerior

Under dagen idag har livsmedelsinspektörer besökt flera pizzerior i länet som misstänks ha fått salmonellasmittat kött från en grossist i Jönköping.
Det var ju sent igår som Livsmedlesverket slog larm om att smittat kött gått ut till resturanger i närmare 30 kommuner i södra Sverige. Idag har livsmedelsinspektöreerna i åtta av länets 13 kommuner arbetet med att spåra och och förstöra danskt kött som tros bära på salmonella. Det började med att ett 100-tal personer som hade ättit på en pizzeria i Blekinge fick salmonella och det smittade köttet visade sig komma från ett grossistföretag i Jönköping och efter att nya fall där personer insjuknat drabbat flera platser i södra sverige så valde Livsmedelsverket att slå larm. Därför uppmanas kommunerna att beslagta och förstöra det kött som tros bära på smittan. Men när Peter Larsson, livsmedelsinspektör, och hans kollegor i Eksjö åkte till den resturang i Eksjö som fått smittat kött så var det redan för sent, det partiet med kött hade redan använts, sålts och därmed ätits upp. I länet har misstänkt kött leverats till resturanger i Eksjö, Nässjö, Jönköping, Värnamo, Vetlanda, Tranås, Vaggeryd och Mullsjö. Reaktionerna på larmet om kebabkött mottas med blandade känslor från konsumeterna. Även om man äter kebabkött som är smittat så behöver det inte vara farligt. Har hanteringen av köttet fungerat som den ska och värmts upp tillräckligt så är det ingen fara.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".