"Stängt på grund av renovering" står det på restaurang Alcamo. Foto: Mattias Sundler/SRFoto: Mattias Sundler/SR
jönköping

Nära 400 magsjuka efter pizzeriabesök

Uppdaterad 08.50
På lördagsmorgonen hade nästan 400 personer anmält att de blivit magsjuka efter att ha ätit på pizzerian Alcamo i Jönköping.

Det är troligen vinterkräksjuka som spridit sig som en löpeld från pizzerian Alcamo i Jönköping. Det uppger kommunens miljökontor.

Siffran på dem som drabbats av magsjuka efter att ha ätit på restaurangen stiger hela tiden. På lördagsmorgonen hade uppemot 400 personer anmält till miljökontoret att de blivit sjuka.

Nur Tutal från Stockholm var i Jönköping på jobb i tisdags - hon är en av alla som blivit sjuka:

- Vi åt den berömda kebabpizzan i Jönköping. Som man måste äta, men det gör jag inte om. (Skratt)

Sen nån vecka tillbaka har miljökontoret fått samtal från folk som ätit på pizzeria Alcamo och sen blivit sjuka. Nu pågår en utredning om vad som orsakat utbrottet. Några provsvar har inte kommit än - men Karin Berg som är miljö- och hälsoskyddsinspektör säger att det är troligt att det inte handlar om att maten varit dålig - utan om vinterkräksjuka som spridit sig:

- Det stämmer med inkubationstiden, säger hon.

Nyheterna har varit i kontakt med ägarna till Restaurang och pizzeria Alcamo. De vill inte uttala sig innan provsvaren har kommit - och det gör de först nästa vecka.

Smittskyddsläkare Per-Erik Åbom säger att det är knappast går att lägga skulden på restauranginnehavarna för att smittan har spridits:

- Det ger oftast ingen förvarning så att man kan förbereda. Plötsligt blir bara en massa människor sjuka, säger Åbom till Nyheterna.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se
Pernilla Arvidsson
pernilla.arvidsson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".