Dennis Karlsson blev av med jobbet och tänker utbilda sig i Jönköping. Foto: Jenny Almlöf/SR

Högtryck i lågkonjunkturen

Lågkonjunkturen börjar märkas i högskolevärlden. Det var ovanligt många besökare när högskolan i Jönköping har öppet hus idag.

Det kryllar av människor på Högskoleområdet i det soliga vårvädret idag. Många av dem verkar ha letat sig hit just för att det är sämre tider och svårare att få jobb. En av dem är Dennis Karlsson.

– Mitt företag som jag jobbade på gick i konkurs i julas, så jag kände att det var dags att göra något åt saken. Det känns också som att man inte är nöjd med en gymnasieutbildning heller utan att man vill ha mer kött på benen, säger Dennis Karlsson.

Det märks ett ökat tryck på alla de olika högskolorna på området idag. Som till exempel inne på Internationella handelshögskolan.

Här är det musikunderhållning och i korridoren trängs människor som vill ha information om utbildningar. Magnus Söreskog som jobbar med att rekrytera nya studenter, han är nöjd med att så många har kommit idag och han ser en skillnad mot föregående år.

– De senaste åren har vi haft ganska unga studenter här, många kommer direkt från gymnasiet. Nu kan man se att det är en hel del äldre också så jag tror att konjunkturläget gör att vi får lite mer äldre studenter och det ser jag fram emot, säger Magnus Söreskog.

Enligt honom så kan högskolan ta emot många fler studenter ännu.

– Ja, vi har plats för en del i alla fall och i de här tiderna kanske regeringen är pigg på att ge oss ytterligare platser så vi gör vårt bästa och hoppas på att folk hittar hit, säger Magnus Söreskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".