Kommunalråd Acko Ankarberg och Martin Andreae (arkivbild, foto: Jimmy Karlsson/SR)
jönköping

(S) kräver besked om Andreae-kritik

Bråket kring stadsdirektören vid Jönköpings kommun vägrar lägga sig. Socialdemokraterna i Jönköping har nu tröttnat på hemlighetsmakeriet och kräver att få veta vad facket tycker om stadsdirektör Andreae.

En rad fackliga organisationer har i ett hemligt möte med den borgerliga majoriteten framfört kritik mot stadsdirektörens ledarstil.

Men Socialdemokraterna har inte fått någon information om det här och kommunalrådet Elin Lagerkvist är kritisk.

– Jag tycker det är märkligt och tyder på ett dåligt ledarskap. Att det är en demokratisk spelregel som man satt ur spel i majoriteten, säger Lagerkvist.

Därför kräver nu Socialdemokraterna att få veta vad det är för kritik som en rad tunga fackliga organisationer framförde till kommunstyrelsens ordförande, Kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson, för drygt en vecka sedan.

Varken de fackliga företrädarna eller Acko Ankarberg har velat precisera kritiken, men det ska ha handlat om Andreaes ledarstil mot anställda i kommunen.

När stadsdirektörens framtida anställningsavtal ska upp på bordet senare i veckan måste socialdemokraterna få information, tycker kommunalrådet Elin Lagerkvist.

– Tycker det är viktigt att både majoritet och opposition ska få insyn i vad som händer i kommunen, säger Elin Lagerkvist, som dock inte vet vad de ska göra med informationen.

– Har man inte information är det svårt att säga vad man ska göra med den.

Stormen kring stadsdirektören Martin Andreae började efter jul, då bråket mellan honom och Socialdemokraternas andra kommunalråd, Peter Persson, blev avslöjat.

Peter Persson hade skickat flera julkort till direktören med synpunkter på hans arbete.

Det fick den borgerliga majoriteten att ta fram en ny fallskärm i miljonklassen till Andreae, för att Socialdemokraterna inte skulle ge honom sparken om de kom till makten.

Men fallskärmsavtalet väckte hård kritik och fick göras om.

På onsdag ska Martin Andreaes framtida anställningsformer tas upp i kommunstyrelsen, med förslaget att bara förlänga Andreaes anställningsförordnande. Inför det beslutet kräver nu Socialdemokraterna information om fackens kritik.

– Tycker det är viktigt att vi på ledningsutskottet på måndag (läs idag) får en rapport från kommunstyrelsens ordförande om vad som faktiskt sades vid fackliga träffen, säger Elin Lagerkvist.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se
David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".