Tvist om hyra för möbler

En fastighetsägare i Jönköping kan bli skyldig att betala tillbaka över 36 000 kronor till en hyresgäst som hyrde möblerat.
Just nu driver hyresgästföreningen fallet eftersom man anser att värden tagit ut för mycket i hyra för de möbler som fanns i lägenheten. När hyresgästen Jerry Lindblom kontaktade hyresgästföreningen så upptäckte föreningen att hyresvärden på Torpa i Jönköping tog ut mer i hyra än vad som var förhandlat. I Jerrys Lindbloms fall handlade det om 600 kronor extra i månaden för hans etta på 39 kvadrat. Totalt betalade han ungefär 3 100 kronor i månadshyra. De 600 kronorna extra var för möbler som han inte använde men som hyresvärden ändå tog betalt för. Nu har hyresgästföreningen begärt att värden ska betala tillbaka 36 600 kronor plus ränta till Jerry Linbblom för de fem åren han bodde i lägenheten, och dessutom ett skadestånd på 10 000 kronor till hyresgästföreningen. Hyresvärden säger till Nyheterna att han inte vill kommentera fallet men att han tror att de kommer att kunna göra upp i godo. Men om Jerry Lindbolm skulle få rätt så kan åtta ettor i samma hus också börja kräva tillbaka sina pengar. Då kan det bli uppåt en halv miljon kronor för värden. Det är tillåtet att ta ut extra hyra för möbler vid till exempel andra handsuthyrning, men bara ca tio procent av inventariernas värde. Och i det här fallet rörde det sig om gamla second hand-möbler som var mycket billiga, enligt Anders Wall på Hyrsgästföreningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".