DVD - Frölundas hemliga vapen mot HV

Ikväll är det dags för tredje semifinalen mellan HV71 och Frölunda - ett Frölunda som inte lämnar något åt slumpen.
Laget har nämligen anställt en speciell videocoach som går igenom spelet in i minsta detalj.

- Det är lite bakom scenerna-material det här, säger Frölundas videocoach Dan Jablonic. I sin hand har han en dator som är överfull av information om det som händer och har hänt på isen. Där finns faktiskt samtliga säsongens matcher inspelade.

På skärmen har Dan delat upp matchen i små sekvenser.
Genom några enkla knapptryck kan han se hur laget skötte sig i numerära överlägen, tekningssituationer och uppspel. Han kan dessutom välja att med datorns hjälp punktmarkera en enskild spelare under matchen för att kunna se hur den spelaren agerar i olika situationer. Ganska ofta händer det att spelarna vill se sig själva i Dans dator för att kunna förbättra sig.

- Om Janne Niskala eller Philip Larsen vill se hur dom agerat under matchen kan jag bränna en dvd på tre minuter som dom kan ta med sig hem efteråt, säger Dan Jablonic.

- Här har jag också en speciell mapp för HV71, där jag har tittat närmare på hur deras powerplayspel är uppbyggt.

Den här säsongen följde Dan Jablonic med sportchefen Kent Norberg från Timrå (där Dan tränade juniorerna) till Frölunda.

Bytet av lag och miljö har han trivts med. Här har han en viktig roll i tränarstaben, och han tycker det är lätt att bolla idéer med huvudtränarna Ulf Dahlén och Janne Karlsson.

I den nordamerikanska hockeyligan NHL har varje lag en särskild videocoach, enligt Dan Jablonic. Här i Sverige är Frölunda en av klubbarna som satsat hårdast på den typen av matchanalys. Nu i slutspelet ska den satsningen löna sig. Dan Jablonic tror dock inte att man ska sätta för stor tilltro till dvd-skivornas makt.

- Det finns en risk att man överanalyserar det som spelarna gör. Videoinspelningarna är allra mest ett sätt att göra spelarna uppmärksamma på hur de agerar på isen, och framförallt det som de gör bra. Ytterst är det ändå spelarnas prestation där ute som avgör, konstaterar Dan Jablonic.

Han hoppas och tror att Frölunda har fler matcher än bara semifinalen kvar den här säsongen.

- Vårt mål var att komma bland de fyra bästa. Nu är vi där och då finns det bara guld i sikte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".