Skogindustrin vill sänka lönerna

Trycket ökar nu från arbetsgivarna att fackförbunden Pappers och Skogs och trä ska gå med på en liknande krisuppgörelse som IF Metall tecknat. Men facket tvekar.

Parterna har redan träffats flera gången och på tisdagen möts dem igen. Men Pappersarbetaren Lars-Olof Svärd i Jönköping tycker det vore en sådan uppgörelse vore en katastrof: 

- Vi har grabbar som ligger på knappt 17 000 kronor i månaden och är familjeförsörjare. Är det svar nog? säger han till Nyheterna.

Efter krisuppgörelsen mellan IF Metall och arbetsgivarna om sänkt arbetstid och därmed lägre lön ökar nu trycket på att även andra fackförbund ska gå med på liknande uppgörelse.

Och Skogsindustrierna som är arbetsgivarpart åt tusentals medlemmar inom Pappers och Skogs och trä hävdar att en uppgörelse är nära.

Per-Olof Sjöö är avtalssekreterare på Skogs och trä och han säger att en någon IF metall uppgörelse inte kommer bli aktuell. Däremot är han öppen för andra förslag.

- Vi har inte fått något annat förslag från motparten ännu, säger Per-Olof Sjöö som inte utesluter någon form av uppgörelse.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".