värnamo

Flyktingars öde hänger på advokaten

Möjligheten att få stanna i Sverige kan avgöras av den advokat som som företräder dig, det säger idag Asylkommittén efter Nyheternas rapportering om företagaren i Värnamo, som nu tvingas lämna Sverige.

Migrationsverket bekräftar att man den senaste tiden svartlistat flera advokater, som missköter sina uppdrag.

För tre år sen kom 21-årige Milad Hawil till Sverige. Han har drivit en framgångsrik pizzeria i Värnamo med flera anställda. Under hans år här har han betalat skatt och aldrig fått ett öre i bidrag. Men trots det tvingas han imorgon lämna Sverige.

Men Milad hade med stor sannolikhet fått stanna om hans advokat agerat annorlunda. För sedan i mitten på december så finns möjlighet för dem jobbar att få stanna med hjälp av arbetstillstånd.

Men eftersom advokaten aldrig överklagade Migrationsdomstolens beslut om avvisning så rann tiden ut för att Milad skulle kunna söka uppehållstillstånd, enligt den nya lagen. Anita Dorazio är ordförande för asylkommittén som hjälper asylsökande att få stanna. Och hon är upprörd över hur Milad behandlats.

För ett knappt år sen avslöjade Sveriges Radio att Migrationsverket vid flera tillfällen utsett minst sagt tveksamma advokater åt asylsökande. Och efter den debatt som då uppstod har Migrationsverket börjat svartlista advokater som inte gör sitt jobb. Hittills finns ett 10-tal advokater på listan, berättar Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket.

Nyheterna har förgäves sökt den advokat som struntade i att överklaga och därmed såg till att Milad aldrig fick chansen att söka arbetstillstånd.

Och det är inte bara Milad som kommer att sörja, när planet lyfter imorgon...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".