Ny variant av vinterkräksjuka?

Smittskyddsinstitutet utreder pizzeriavirus

Fallet med spridningen av vinterkräksjukan från pizzerian i Jönköping - tillsammans med ett liknande fall på ett bageri i Halland - blir nu föremål för nya analyser på Smittskyddsinstitutet. Syftet är att ta reda på om det rör sig om en ny variant av vinterkräksjuka.

Normalt ska en person som bär på virus, men som är frisk, inte kunna smitta ner livsmedel. Då får man vara extremt slarvig med hygienen.

På pizzerian i Jönköping, där över 673 kunder har anmält att dom blivit smittade med magsjuka, fanns ju anställda som bar på viruset utan att själva vara sjuka. Ändå verkar alltså vinterkräksjukan ha spridits.

Nu vill Smittskyddsinstitutet se om det möjligen handlar om någon ovanlig eller ny variant av vinterkräksjukan.

Prover har begärts in från de anställda i Jönköping och även från anställda på ett bageri i Kungsbacka i Halland, där ett liknande fall finns. Där spreds vinterkräksjuka från smörgåstårtor på ett bageri till ett 50-tal personer, trots att personalen inte var sjuk.

Nu ska prover från anställda på bageriet i Halland, tillsammans med prover från de anställda på pizzerian i Jönköping köras samtidigt i Smittskyddsinstitutets robot.

På måndag nästa vecka väntas provsvaren komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".