Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Sandra Göök/SCANPIX)
jönköping

Hårt kritiserad vårdchef tar timeout

Uppdaterad 17.15
Verksamhetschefen på ögonkliniken på länssjukhuset Ryhov väljer nu att ta ut semester. Nästan hela personalen har framfört klagomål på hur chefen skött sitt arbete och känt oro för patienters säkerhet.

Under ett möte nu på eftermiddagen träffade vårdpersonalen sjukvårdsdirektör KG Bartoll. Mötet mynnade bland annat ut i en timeout för verksamhetschefen, berättar Bartoll:

- Som chef måste man hela tiden förtjäna förtroendet på golvet och här är det uppenbart att det funnits en brist i detta.

Bakgrunden är den skarpa kritik som riktas mot verksamhetschefen i ett brev som omkring 60 läkare, sjuk- och undersköterskor på ögonkliniken står bakom.

Många erfarna läkare har bytt jobb och i brevet skriver personalen på ögonmottagningen att de har förlorat så pass mycket erfarenhet och kompetens att de inte kan bedriva veksamheten på ett säkert sätt. Det finns risk att patienter med ögonproblem inte får så bra vård som de behöver, menar de.

Huvudskyddsombudet Ingemar Wänebring fick reda på missnöjet för två veckor sedan, efter det så har turbulensen och stormarna kring ögonkliniken tagits upp på landstingets arbetsutskottetsmöte i fredags.

- Det är mycket kompetens som försvunnit, säger Ingemar Wänebring.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".