Forserum

Kritiken växer mot Interpol

Den man som låg död i ett och ett halvt år i Forserum hade kunnat hittas tidigare. Därför kan det kan behövas skärpta rutiner när det gäller kontakter till Interpol - det säger ansvariga på Interpol till nyheterna.

Trots att mannens dotter i Polen slog larm - så fick inte polis i länet någon information och det beror på dagens rutiner som finns på Interpol.

Det var den 5 juni förra året som en efterlysning om mannen kom in till Interpol från Nordiska sambandskontoret i Warszawa. Det var på uppdrag från mannens oroliga 13-åriga dotter och dotterns mamma,  som båda bor i Polen. De har berättat för polis att de inte fått kontakt med honom på över ett halvår.

Interpol tog då reda på om var rapporterad som just avliden, gripen eller försvunnen vilket han inte var. Den informationen rapporterades sedan tillbaka till Polen, men inte till polisen i Jönköpings län som hade kunnat kontrollera mannens hemadress och på så sätt hitta honom betydligt tidigare.

Kriminalinspektören, Åke Holmberg på Interpol som tog emot sökningen från Polen är självkritik efter det här fallet och säger till Nyheterna att han anser att rutinerna vid sådana här ärenden borde ses över.

Han säger att Interpol borde kontrollera om den internationellt sökta personen också är sjuk, självmordbenägen eller om de som söker personen vill att lokal polis ska kontakta den. Allt för att förhindra liknande fall i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".