J-Södra satsar på tjejer

Grabbigheten inom J-Södra ska bort. Nu rekryterar klubben kvinnliga tränare och startar fotbollskola för tjejer.

I alla år har det varit pojkträning som gällt, men nu inser klubben vikten av att få in tjejer också. Gustaf Nilsson är ungdomsansvarig:

- Vi tycker att även tjejer ska få vara med och spela fotboll i klubben. Men det är klart att vi borde ha haft det tidigare.

Sen kommer man bygga på med ett nytt lag varje år. På sikt menar Gustaf Nilsson att det kommer att behövas fler fotbollsplaner om intresset från tjejerna är stort - det hoppas han att kommunen ska vara med och jobba för - och dessutom kommer klubben behöva fler föräldrar som engagerar sig som ledare. Nu i år har man knutit tre unga kvinnor till sig, som kommer leda laget med flickorna - Sofia Josefsson och Anna Wredenberg är två av dom och dom är glada över satsningen:

- Bara för att man är tjej ska det inte vara svårare att få tillgång till en fotbollsklubb, säger Sofia Johansson till Nyheterna.

I början av maj startar fotbollsskolan - och J Södra börjar då att erbjuda flickor som är 6 år - födda 2003 - att börja träna.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".