Inte bara Munksjöbron i Jönköping släcks ikväll. På flera håll i länet släcks byggnader ner. Foto Jessica Sonelius/SR
earth hour

"Självklart att delta"

När det är dags för tredje upplagan av klimatkampanjen Earth Hour ikväll så är det inte bara företag och myndigheter som tänker vara med. Mångaprivatpersoner tycker det är självklart att delta.

- Jag ska släcka lamporna för att det ska bli bättre klimat, säger Sofia Lysén som släcker lamporna vid halv nio ikväll.

Under en timme ikväll mellan halv nio och halv tio kommer en del av belysningen på Munksjöbron i Jönköping att vara släckt. Det är bara några av miljontals lampor över hela världen som kommer vara släckta.

Fler myndigheter, företag och organisationer än någonsin kommer vara med i den här tredje versionen av Earth hour, klimatkampanjen som startade i Australien 2007.

- Det kanske är ett sätt att göra folk uppmärksamma på det men sen kanske det inte hjälper, säger  Anna-Karin Brodin.

- Hur gör du, kommer du släcka några lampor?

- Ja nu när det är på radio så får man väl göra det, säger maken Martin Brodin.

Syftet med är att spara el men framförallt att uppmärksamma klimatförändringarna och skicka signaler till dom som kommer vara med vid FN:s klimatmöte i december i år.

- Jag tror inte dom bryr sig, säger Björn Eklund.

- Vad kommer du själv göra mellan halv nio och halv tio ikväll.

- Jag kommer väl spela kort med tjejen, umgås med tända ljus, säger Björn.

- Men om du ändå inte tror att det hjälper då?

- I det stora hela tror jag inte det hjälper men det lilla som en enskild person kan göra hjälper kanske lite ändå, säger Björn Eklund

Reporter Jessica Sonelius
 jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".