Ljusa tider för hantverkarna i länet. Foto: Jurek Holzer / SCANPIX

Uppåt för hantverkarna

Det börjar vända, i alla fall ser det ut så i hantverksbranschen. Där har många fullt upp just nu.

På Huskvarna bygg är de fulltecknade ända till sommaren.

– Det är fullt upp ända till semestern. Såhär har det inte varit så länge. Det var lite sämre i december, men i mitten på januari så drog det igång riktigt. Då började telefonerna ringa. Det beror troligtvis på ROT-avdraget, säger Patrik Svensson på Huskvarna bygg.

Det verkar vara många som passar på att utnyttja det så kallade rot-avdraget eller hushållsskatteavdraget som det heter i det utvidgade systemet. Det omfattar bland annat tvättning, städning, reparations- och byggnadsarbeten.

I Jönköping så slås man av att många fasader är täckta av byggställningar och där renoveringar i olika former pågår för fullt.

Bilden hos de flesta hantverkarna Nyheterna talar med är tydlig. Många har tidigare fått säga upp folk, men nu börjar det bli fulltecknat i kalendern. Mycket tack vare ROT-avdraget.

ROT-avdraget innebär att du som väljer att reparera, bygga till eller om ditt hus eller bostadsrätt kan göra ett skatteavdrag på 50 procent av arbetskostnaden. Reglerna föreslås träda i kraft i juni 2009, men ska även gälla retroaktivt för de ROT-arbeten som har utförts från och med den 8 december 2008.

Hanna Kristensson-Sjölin i Jönköping är en av många som renoverar just nu även om det inte beror beror just på ROT-avdraget.

– Vi har bokat det här med snickarna i somras egentligen. De gjorde taket i höstas och det hann jag inte få med i ROT-avdraget tyvärr. Nu är det dags för hallen. Det är jättebra att vi får dra av nu, det är fantastiskt. Nu kan vi ju renovera ännu mer, säger Hanna Kristensson-Sjölin.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".