Tranås 2009. Foto: Jimmy Karlsson
tranås

Tranås ska totalrenoveras

Idag presenteras det nya Tranås. Som en av få städer i länet så sjösätts nu kommunens stadsvision för centrala delarna av staden.

Tre arkitektbyråer har tagit fram varsitt alternativ till hur gator, hus och torg ska förändras under 30 år fram i tiden.

Då kommer man inte att kunna känna igen sig, säger Bo Horndahl som arbetar som samhällsbyggnadschef på Tranås kommun.

Tranås, med sin långa paradgata med träd i mitten, torget med Hylands byst, tranan i guld och Svartån som ringlar sig längst med stadens södra delar. Så ser det ut idag, men kanske inte om 30 år.

Enligt Tranås kommunpolitiker ska befolkningen öka med ungefär en procent per år och för att få fler att söka sig till staden så krävs det ett attraktivt centrum.

Något som representanter från näringslivet, fastighetsägare och kommunen har tagit vara på och nu ska en förändring ske. 17 arkitektbyråer kontaktades och alla nappade. Tre valdes ut och det är deras förslag som nu ska visas upp.

Tranåsbon Monika Gustavsson, tycker att det ser bra ut som det gör.

- Så här har det sett ut i 100 år och så kan det väl se ut, säger hon.

Men Samhällsbyggnadschefen, Bo Horndahl ser det som ett tecken på framtidstro från kommunen.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".