Många polismän utsätts för våld och hot. Foto: Johan Nilsson/SCANPIX
länet

Polismännens familjer hotas

Uppdaterad 16.00
Mer än varannan polis i Jönköpings län har utsatts för hot eller våld i tjänsten. Även anhöriga till polismän i länet har hotats. Det visar färsk statistik från Polisförbundet.

Av de 85 polismän som svarat på Polisförbundets frågor har 49 poliser antingen hotats eller utsatts för våld på jobbet.

Patrik Forsemalm är huvudskyddsombud hos polisen i Jönköping:

- Det är oroväckande siffror, säger han.

Polisens arbetsmiljö blir mer och mer hotfull och det är inte bara verbala hot som uttalas. Den enkät som polisförbundet gjort visar att länets polis har utsatts för våld i flera situationer också - 10 polismän säger att de utsatts för våld med kniv eller annat tillhygge och en polis har utsatts för skjutvapen i samband med jobbet.

Patrik Forsemalm säger till Nyheterna att våld och hot har blivit allt vanligare vid ingripanden och det värsta är när polisers närstående familjer har hotats i olika former, vilket har hänt i sex olika tillfällen i länet under de tolv senaste månaderna.

- Det är det mest skrämmande, att man ger sig på folk som inte har med vårt arbete att göra. Det är det värsta man kan vara med om som polis, säger han.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".