Flexibilitet ska locka vuxenstuderande

En flexiblare skola ska få fler vuxna att vilja studera. Det är tanken bakom att flera vuxenutbildare nu söker nya och mer tillmötesgående sätt att fånga upp kunskapstörstande.
För att det ska bli lättare för vuxna att studera så blir vuxenutbildarna allt flexiblare. På Komvux i Jönköping slopar man nu den obligatoriska närvaron på lektionerna.
Det ska också bli möjligt att påbörja en utbildning mitt i terminen, man kan alltså påbörja sina studier i exempelvis november istället för augusti.
Satsningen på Kunskapslyftet i mitten av 90-talet skulle höja utbildningsnivån för de med lägst utbildning i landet.
När Kunskapslyftet sedan lades ner så kom inget istället.
Därför har regeringen och Skolverket skrivit i sina riktlinjer att utbildningen för vuxna måste bli mer flexibel och mer tillgänglig för målgruppen.
Med ett mer flexibelt system ställs även högra krav på eleverna, men enligt Maria Protiva som är rektor på Komvux i Jönköping ska man ändå studieovana elever klara av sina studier.
-Med det nya systemet ställs helt klart större krav på eleverna, men de som behöver mer tid och hjälp ska få det, säger Protiva till nyheterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".