Många kommer att besöka lokaler med de här skyltarna. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Arbetslösheten kräver krismöte

Arbetslösheten i länet kan bli värre än krisen på 90-talet. Den bedömningen gör landshövding Lars Engqvist efter Regeringens nya prognos som talade om en arbetslöshet på nära 12 procent.

Andreas Svedjehed från Jönköping kommer just ut från arbetsförmedlingen, han är en av alla dem som redan nu är utan arbete. När nu arbetslösheten spås öka ytterligare minskar chanserna att få ett jobb.

Konjunkturinstitutet tror på en arbetslöshet runt 11 procent och igår lade Regeringen fram en ny prognos som visade på 12 procents arbetslöshet i Sverige om två år. Om prognoserna slår in blir krisen värre än den på 90-talet.

Jönköpings län har tidigare klarat kriser bättre med alla småföretag, men nu ligger vi istället på andra plats i hela landet när det gäller antal varsel per invånare.

Landshövdingen vill kraftsamla
Lars Engqvist är landshövding och sitter med i en arbetsmarknadsgrupp i länet som ska möta krisen. Han tror på en arbetslöshet i länet kring sju åtta procent, alltså lägre än riket, men ändå över de siffror som vi hade på 90-talet.

Det skulle innebära nära 28 000 utan arbete i länet, mer än dubbelt så många som i dag och Lars Engqvist är bekymrad

- Det är allvarligt och många tvingas inse at det blir långvarigt, säger Engqvist.

Lars Engkvist tycker ändå det finns ljusstrimmor i mörkret. Företagen i länet har varslat tidigt i krisen och det minskar risken för konkurser. När det väl vänder så är företagen bättre rustade.

De dystra siffrorna får nu länets aktörer att agera. Dels handlar det om att erbjuda utbildningar till de arbetslösa, att få kommunerna att investera och därmed stimulera byggmarknaden. Lars Engqvist bjuder in alla länets kommuner till ett krismöte om några veckor när regeringen lagt sina budgetsiffror på bordet.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".