Tallskogen i Småland mår bättre

Den småländska skogen är nu på väg att återhämta sig efter dom svåra angreppen av Gremmeniellasvampen som gör tallarna röda.
Angreppen har orsakat skador för miljardbelopp, men tack vare gynnsamt väder har läget förbättras radikalt. Det säger Hans Samuelsson, Jägmästare på Skogsstyrelsen i Jönköping. Den svenska skogen har drabbats hårt av gremmeniellaskador, arelaer med tallskog motsvarande över 300 000 hektar, vilket är lika stort som hela Sörmland, har drabbats och notan för skadorna beräknas till närmare en miljard. Värst har svampen Gremmeniella slagit till mot Bergslagen, Västerbotten och Småländska höglandet. På långt håll har man kunnat se tallar som lyser röda och där barren har fallit av och skogsägare har tvingats hugga ner stora bestånd. Gremmeniella eller tallens knopp och grentorka som den också kallas finns naturligt i skogen, den gynnas av en viss vädertyrp, och på skogstyrelsen så förklarar man det svåra utbrottet, med regniga sommrar och milda vintrar. Men tack vare dom senaste två årens vackra sommrar och den relativt kalla vintern så ser det nu bättre ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".