Vindkraftverken arbetar i motvind

Den tidigare så glödheta vindkraftsbranschen drabbas nu av den ekonomiska krisen. Kronans dystra utveckling gör att vindkraftverken som byggs i Danmark och Tyskland blir allt för dyra.

Eftersom euron rusat i höjden den sista tiden har även priset på vindkraftverk gjort det och detta, i kombination med att elpriset sjunkit har lett till att många vindkraftsbolag lagt en del av sina projekt i malpåse i väntan på bättre tider.

Ett av projekten som för tillfället ligger på is är en vindkraftpark på nio kraftverk vid Brahehus, strax norr om Gränna.

-Just nu är det timeout, säger Staffan Niklasson vd på Vindkompaniet.

I landet som helhet märks  en tydlig inbromsning i byggandet av vindkraftverk på grund av det ekonomiska läget. 

I Jönköpings län verkar de flesta byggen löpa på enligt planerna, även om oron är större och investerare är försiktigare med nya projekt. I länet fonns ett 10-tal entreprenörer och det är framför allt hos de mindre som oron är störst.

Luftbolaget i Topperyd utanför Nässjö bildades av en grupp lokala markägare år 2006, då man såg stora möjligheter till att tjäna pengar på att bygga egna vindkraftverk.

-Det kan förkjutas, vi kan få vänta lite, säger Jan Lundberg en av ägarna till luftbolaget i Topperyd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".