Matavfall blir biogas i Sävsjö

Nu ska Sävsjöborna få ännu fler färger på soppåsarna under diskbänken. Under de närmaste veckorna kommer nämligen alla hushåll i Sävsjö att utrustas med gröna plastpåsar vid sidan av de röda och vita som finns sedan tidigare.
Det handlar om matavfall som blir gas.
2005 blir det förbjudet att lägga matavfall på deponi, alltså på vanliga soptippar. De ska istället sorteras liksom redan nu brännbart avfall måste sorteras.
Men redan nu så kör alltså Sävsjö igång med matkompostering och matavfallet blir så småningom biogas och jordförbättringsmedel i en rötanläggning i Vetlanda. Gasen ska sedan värma upp hus i Vetlanda.
Det blir alltså ytterligare ett sopkärl att hålla reda på för Sävsjöborna, men Wilhelm Gårdmark som leder projektet "Sortera i färger" som är gemensam för Eksjö, Sävsjö, Uppvidinge och Vetlanda kommuner, tror inte att ett sopkärl till kommer att bli några problem för Sävsjöborna.
Sedan någon månad tillbaka sorteras maten även i Eksjö och senast i slutet av nästa år blir det kompostering även för Vetlandaborna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".