Jönköping

Friskoleelever har svårt att få prao

Eleverna på friskolan Prolympia i Jönköping har svårt att få PRAO-plats. När eleverna kontaktar företag så får dom veta att platserna är uppbokade för elever på kommunala skolor, säger Camilla Ekblad, studie- och yrkesvägledare på Prolympia.

Friskolan Prolympia har för några år sedan kontaktat kommunen och försökt få vara med och få hjälp av kommunens prao-samordnare. Men enligt skolan sa kommunen nej. Dom fick inte hjälp av samordnaren, trots att dom erbjöd sig att betala en del av hans lön.

Men kommunen säger att Prolympia inte alls har fått nej, så där går åsikterna isär. Och det är eleverna som kommer i kläm när det blir missförstånd mellan kommunen och skolan. Hos Prolympia säger man nu att man ska se över om man ska ta upp frågan om en prao-samordnare med kommunen igen.

En av eleverna som hoppas att situationen kommer lösa sig är Emma som går i åttan på prolympia.

- Jag har sökt över tio platser, och det är förbokat överallt, eller så tar de bara emot elever från kommunala skolor. Det känns orättvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".