Lågkonjunktur ger högtryck på begagnat

Det är just nu blomstrande tider på begagnatmarknaden. Pantbanken har fullt upp och på internetsidan Blocket har annonseringen ökat med 20 procent.

Det ekonomiska läget i landet har medfört att det just nu är högtryck hos många second hand butiker i länet. Pantbanken i Jönköping upplever en strid ström av kunder berättar föreståndaren Karl-Erik Nilsson:

- Det har varit högtryck sedan nyåret, säger han till Nyheterna.

I nittio procent av fallen så är det guld som man vill pantsätta och Karl-Erik Nilsson har märkt att många har mindre pengar att röra sig med.

På annonsplatsen Blocket på internet har man också märkt en markant ökning. I fjol annonserade svenskarna ut varor till ett värde av 193 miljarder kronor , en ökning med 20 procent jämfört med 2007.

Och på Erikshjälpen i Jönköping har man i mars avverkat sin försäljningsmässigt bästa månad någonsin, det berättar butiksföreståndaren Örjan Josefsson.
Försäljningen har under januari till mars ökat med 15-20 procent, enligt Josefsson.

Mattias Sundler
mattias.sundler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".