Många elever vägrar använda skolans toaletter. FOTO: Anders Wiklund/SCANPIX
länet

30 elever på varje toalett

Arbetsmiljöverket rekommenderar högst femton elever per toalett. Men på många skolor i länet är det betydligt fler som måste samsas om toaletterna.

Nyheterna har tidigare i dag berättat att många högstadieelever drar sig för, eller vägrar gå på skolans toaletter.  På samtliga åtta skolor över hela länet som Nyheterna besökt säger elever att de hellre håller sig än använder skolans toalett.

Nyheternas granskning visar också att många skolor har alldeles för få toaletter. Enligt arbetsmiljöverket är en toalett på femton elever rekommenderat antal och på majoriteten av högstadieskolorna Nyheterna besökt gick det många fler elever än så per toalett - mer än hälften av högstadieskolorna för få toaletter. På en av skolorna går det så många som 30 elever på en toalett.

Åke Andersson på skol och barnomsorgsenheten i Jönköping menar att arbetsmiljöverkets rekommendation är ett nyckeltal som planeringsenheten utgår från, men att det är svårt att hålla. Antalet elever på skolor ökar och minskar från år till år och det är svårt att förutse hur många elever det kommer bli framöver - och därmed hur många toaletter som behövs.

Läs mer:

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".