1 av 2
2 av 2
- Det är ju inte svensk standard på detta, säger åkeriägaren Per Claesson (foto: David Svanberg/SR)
svenska åkare:

"Timmerbilar rena trafikfaran"

Utländska timmerbilar är i så dåligt skick att timret kan ramla av ute i trafiken, den varningen kommer nu från Svenska lastbilschufförer.

- Tappar de något så kan ju vad som helst hända, säger Per Claesson som äger Claessons åkeri i Nydala utanför Värnamo.

- Det är ju inte svensk standard på detta. Vi som är inom branschen, vi ser ju allt. Det räcker ju med att se på bilen så ser man hur krokigt och dant det är, säger Per Claesson.

Efter de senaste årens stormar fick utländska timmerbilar tillfälliga tillstånd att köra i Sverige. Men trots att tillståndet sedan länge gått ut fortsätter de att köra i Sverige.

Nyligen tappade en estnisk-registrerad lastbil stora mängder timmer i samband med en kraftig inbromsning på en hårt trafikerad väg utanför Växjö. Mycket av det timmer som transporteras nu är dessutom känsligt eftersom det ofta handlar om glashala stockar som bevattnats i spåren av de senaste årens stormar.

- Jag anser att hela kedjan har brustit när det gäller trafiksäkerheten, alltifrån de som beställer, via åkaren och chauffören i sig, säger Magnus Gunnarsson, ombudsman på Sveriges åkeriförbund.

Genom att starta företag i Sverige kan utländska åkerier köra inhemsk trafik, något som enligt Sveriges Åkeriförbund inte förekom innan stormarna Gudrun och Per.

De svenska chauförrerna är upprörda över att skogsbolagen fortsätter anlita utländska lastbilar. Förutom ökad konkurrens menar svenska åkerier att utländska åkare slarvar med säkerheten.

Men Per Braconier som är informationsdirektör på Södra Skogsägarna, ett av de skogsbolag som anlitar utländska åkerier, menar att de ställer samma krav på alla åkerier oavsett nationalitet.

- Jag har inte det uppfattningen att säkerhetstänkandet nödvändigtvis är en svensk grej, utan de utländska är lika duktiga på det, säger Per Braconier.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".