jönköping

Golfklubbar får hyra nästan gratis

Samtidigt som det kostar många tusen att arrendera en tomt för ett fritidshus av Jönköpings kommun, får golfklubbar arrandera flera hektar mark för en spottstyver. Nu kan reglerna komma att skärpas.

Dagens system är helt fel, tycker Anders Hulusjö (KD) som nu fått kommunledningen med sig på en översyn av reglerna.

- Det här är inte bra, säger Anders Hulusjö till Nyheterna.

Att arrendera en tomt för en sommarstuga kan kosta runt 5 000 kronor, men golfklubbarna på A6 och Kättilstorp till exempel, betalar bara några tusenlappar för flera hektar attraktiv tomtmark.

- Det är inte bra att tekniska nämnden subventionerar föreningar på det här sättet, säger Anders Hulusjö.

Han vill istället att golfklubbar och andra föreningar ska få betala marknadsmässiga hyror och arrenden, och sedan istället söka föreningsstöd från fritids- och kulturnämnden.

Om Anders Hulusjös förslag går igenom kan det bli kraftigt höjda hyror och arrenden för föreningarna som kan tvingas leta nya ställen att vara på.

Problemet med dagens system, menar han, är att klubbar som har egna lokaler därmed inte får del av samma subvention som de klubbar som hyr av kommunen. Om alla betalar lika hyror kan man sedan göra systemet mer rättvist om klubbarna sedan får söka bidrag från fritidsnämnden.

Om de kraftigt höjda hyrorna som i så fall väntar, kan täckas upp av ett föreningsbidrag är dock oklart och kommer att variera från fall till fall.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".